perjantai 24. marraskuuta 2006

Paina mielees ja muista!


Joopa. Kun ei enää jää mikään päähän kerrasta eikä kahdestakaan, niin kokeillaanpa auttaako tänne kirjaaminen muistamista. Luita kävin potkimassa lähimettän puihin... Tämä on omaa oppimisprosessiani ei totuuksia!


Siis Olkavarteen vaikuttavat lihakset ovat aiheena. Toivottavasti menee oikein!
TEHTÄVÄ: Mitkä lihakset oheisessa kuvassa venyvät? Mitkä ovat venyvien lihasten vastaparit (mikä se oikea termi on?)? Tässähän pitää ottaa huomioon jo kyynärvarteenkin vaikuttavat lihakset... Vastaa wikiin, mä en osaa.
Tarkista termit supinaatio ja pronaatio!

Teres MAJOR (koska kiinnittyy christa minorikseen eli "etupuolelle"), deltoiodin clavicularis, subscapularis, pectoralis major. Supraspinatus on sekä sisä- että ulkorotaatiossa mukana!



  • Ulkorotaattoreja:

Teres MINOR (koska menee tub. majukseen eli "lateraaliin"), infraspinatus=ULKOKIERTÄJÄ (myös tub. majukseen!), deltoidin spinalis-osa. Supraspinatus edelleen molemmissa.



  • retroversio: deltoidin acromialis ja latissimus dorsi.

  • anteversio: deltoidin clavicularis ja pectoralis major.



  • Abduktoreja on "vain 2": supraspinatus (tekee siis ihan mitä vaan) ja deltoidin acromialis.

  • Adduktiossa ovat mukana "kaikki": coracobrachialis, pectoralis maj, subscapularis, deltoidin spinalis ja clavicularis, teres major JA minor sekä latissimus dorsi.

Latissimus ja pectoralis major siis pitää kädet lähellä vartaloa (muuten ne lähtis lentoon).


Ja joku voisi kirjata kaikki origoineen, insertioineen ja funktioineen wikiin.


torstai 23. marraskuuta 2006

Ja oppi levitköön kautta maan!

Koska aiheena on näitten juttujen käyttäminen opetuksessa, niin haluan vain mainita, että olen Heinolassa tekemäämme loistavaa, upeaa ja tuikitarpeellista ranteen kuntoon keskittyvää multimediaista aihiotamme esitellyt kollegoille täällä Tampereen aikkarin sote-puolella. Ja näin innostanut kaikkia kouluttajia käyttämään MovieMakeria ja jopa opettanut sen käyttöä.
Täällä kamerat laulaa ja materiaalia syntyy... On sitä opiskelijoilla ihmettelemistä!

Mutta aihiosta siis kiitos tennis-kössi-karaoke-tiimille! Ihan julkiseen levitykseen asti en ole vielä laittanut, joten alkaa odotelko teosto-korvauksia...vielä!

Muuten olen työstänyt tuolla wikin puolella jäseniä ja korjauksia. Käy katsomassa!